نقاط عطف رشد راهی مهم برای روانشناسان برای سنجش پیشرفت کودک در چندین زمینه کلیدی رشد است. آنها به عنوان نقاط بازرسی در رشد کودک عمل می کنند تا مشخص کنند که یک کودک معمولی در یک سن خاص چه کاری می تواند انجام دهد. دانستن نقاط عطف برای سنین مختلف، به روانشناسان کودک کمک می کند تا رشد طبیعی کودک را درک کنند و به شناسایی مشکلات احتمالی با تاخیر در رشد کمک می کند. به عنوان مثال، یک کودک 12 ماهه معمولاً می تواند بایستد و وزن خود را با گرفتن چیزی تحمل کند. برخی از کودکان در این سن حتی می توانند راه بروند. اگر کودکی به 18 ماهگی برسد اما هنوز نمی تواند راه برود، ممکن است نشان دهنده مشکلی باشد که نیاز به بررسی بیشتر دارد.
نواحی رشدی به هم پیوسته اند و بر یکدیگر تأثیر می گذارند.
4 دسته اصلی نقاط عطف رشد:
- نقاط عطف فیزیکی : که مربوط به رشد مهارت های حرکتی درشت و ظریف است.
- نقاط عطف شناختی یا ذهنی : که به استعداد رشد کودک برای تفکر، یادگیری و حل مشکلات اشاره دارد.
- نقاط عطف اجتماعی و عاطفی : که به توانایی کودک در ابراز احساسات و پاسخ به تعامل اجتماعی مربوط می شود.
- نقاط عطف ارتباط و زبان : که شامل رشد مهارت های ارتباط کلامی و غیرکلامی کودک می شود.
3. رفتار
همه کودکان می توانند هر از گاهی شیطون، سرکش و تکانشی باشند. درگیریهای بین والدین و فرزندان اجتنابناپذیر است زیرا کودکان از «دو نفر وحشتناک» تا نوجوانی برای ابراز استقلال و توسعه هویت خود تلاش میکنند. این رفتارها بخشی طبیعی از روند رشد است.
با این حال، برخی از کودکان با رفتارهای چالش برانگیز که خارج از هنجار سن آنها است، بسیار دشوار است. در واقع مسائل رفتاری شایع ترین دلیلی است که والدین از روانشناس کودک کمک می گیرند. روانشناسی کودک شامل بررسی تمام ریشه های ممکن برای مسائل رفتاری، از جمله اختلالات مغزی، ژنتیک، رژیم غذایی، پویایی خانواده وفشار، و سپس با آنها رفتار کنید.
مسائل رفتاری می توانند مشکلات موقتی باشند که معمولاً با موقعیت های استرس زا مرتبط هستند. به عنوان مثال: تولد یک خواهر و برادر،طلاق، یا مرگ در خانواده.
از طرف دیگر، مسائل رفتاری شامل الگویی از رفتارهای خصمانه، پرخاشگرانه یا مخرب پایدار است که برای سن کودک مناسب نیست. معمولی ترین اختلالات رفتار مخرب عبارتند از اختلال نافرمانی مقابله ای (ODD)، اختلال سلوک (CD) و اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD). این سه اختلال رفتاری علائم مشترکی دارند و میتوانند با مشکلات عاطفی و اختلالات خلقی تشدید شوند.
- ۰۲/۰۸/۲۳