اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) یک وضعیت سلامت روان است که با ویژگی هایی به نام وسواس و اجبار مشخص می شود. وسواس ها افکار مزاحم، تصاویر ذهنی یا اصرار برای انجام اعمال خاص هستند. در حالی که وسواس های خاص بسیار متفاوت هستند، اغلب شامل ترس از بیماری یا آلودگی می شوند. میل به تقارن یا درست کردن چیزها؛ یا افکار مزاحم مربوط به مذهب، جنسیت یا پرخاشگری. اجبارها عبارتند از انجام مکرر برخی از اقدامات، مانند بررسی یا تأیید، شستن، شمارش، ترتیب دادن، انجام روالهای خاص، یا کسب اطمینان. این رفتارها برای تسکین اضطراب انجام می شود، نه برای لذت بردن مانند سایر رفتارهای اجباری مانند قمار، غذا خوردن یا رابطه جنسی. برای آشنایی با خدمات بهترین کلینیک روانشناسی در تهران اینجا کلیک کنید
در حالی که تقریباً همه افراد گهگاه یا در زمینههای خاص احساسات وسواسی و رفتارهای اجباری را تجربه میکنند، در OCD بیش از یک ساعت در روز طول میکشد و باعث مشکلاتی در کار، مدرسه یا زندگی اجتماعی میشود. افراد مبتلا به وسواس فکری وسواسی معمولاً اضطراب و ناراحتی های دیگری را در مورد نیازشان به انطباق با وسواس ها یا اجبارهای خود تجربه می کنند.
تقریباً نیمی از موارد، OCD در دوران کودکی یا نوجوانی آشکار می شود و بیشتر موارد دیگر در اوایل بزرگسالی ظاهر می شود. این غیرعادی است که OCD بعد از 40 سالگی شروع شود. در مردان زودتر ظاهر می شود، اما در بزرگسالی در زنان کمی شایع تر است. افراد مبتلا می توانند دوره هایی را تجربه کنند که علائم آنها افزایش یا کاهش یابد، اما این وضعیت معمولاً به طور کامل از بین نمی رود.
برخی از افراد مبتلا به OCD دارای اختلالات سلامت روان دیگری مانند اضطراب عمومی، افسردگی ، فوبیا، اختلالات هراس یا اسکیزوفرنی هستند . OCD همچنین می تواند در افراد مبتلا به سایر بیماری های عصبی مانند سندرم تورت و اختلالات مشابه، آسیب مغزی تروماتیک، سکته مغزی یا زوال عقل رخ دهد.
- ۰۳/۰۳/۱۰