سلامت روج و جسم

مطالب پزشکی و روانشناسی

سلامت روج و جسم

مطالب پزشکی و روانشناسی

  • ۰
  • ۰

خانواده درمانی چیست؟

 

مشاوره خانواده نوعی روان‌درمانی است که می‌تواند به بهبود ارتباطات و استراتژی‌های حل تعارض اعضای خانواده کمک کند. از طریق این، تمام خانواده یاد می‌گیرند که چگونه ارتباطات خود را به خصوص در مواقع استرس‌زا تقویت کنند.

 

برای ارتباط با بهترین کلینیک روانشناسی درتهران  با گروه ویان تماس بگیرید

خانواده درمانی اغلب توسط یک روانپزشک، مددکار اجتماعی بالینی یا درمانگر دارای مجوز ارائه می‌شود. این متخصصان دارای مدرک تحصیلی هستند و به انجمن آمریکایی ازدواج و خانواده درمانی ( AAMFT ) وابسته‌اند.

مشاوره خانواده متناسب با شرایط فعلی خانواده، به صورت فردی انجام می‌شود. این مشاوره برای حل و فصل روابط مشکل‌دار بین شرکا، فرزندان و اعضای خانواده گسترده استفاده می‌شود.

خانواده درمانی می‌تواند به مسائل عمده‌ای مانند مشکلات مالی و اختلافات والدین و فرزند بپردازد. همچنین می‌تواند به درمان اثرات منفی اعتیاد و سوء مصرف مواد یا حتی یک بیماری روانی که بر کل خانواده تأثیر می‌گذارد، کمک کند. جلسات می‌تواند شامل همه اعضای خانواده یا فقط کسانی باشد که نیاز به شرکت دارند.

انواع مختلف خانواده‌های مشکل‌دار

خانواده ترکیبی

یک خانواده ترکیبی زمانی تشکیل می‌شود که دو خانواده جداگانه تصمیم می‌گیرند زیر یک سقف زندگی کنند. نمونه‌ای از یک خانواده ترکیبی زمانی است که یکی از والدین دارای فرزند با فرد دیگری که او نیز فرزند دارد ازدواج می‌کند. در نهایت، این زوج صاحب فرزند می‌شوند که منجر به تشکیل خواهر و برادرهای ناتنی می‌شود.

این ترتیب زمانی پیچیده‌تر می‌شود که همسران سابق زوجین در تربیت مشترک فرزندانشان مشارکت داشته باشند. مشاوره خانواده می‌تواند به آنها کمک کند تا راه‌هایی برای ابراز نگرانی‌های خود، در صورت وجود، پیدا کنند و ارتباطات هماهنگی با یکدیگر برقرار کنند.

خانواده‌ی جدا شده

خانواده‌های منفصل با استفاده بیش از حد هر یک از اعضای خانواده از تلفن همراه و تعامل در دنیای مجازی مشخص می‌شوند. فناوری باعث شده است که این نوع خانواده از یکدیگر جدا شوند.

به نظر می‌رسد کیفیت زمان برای چنین خانواده‌هایی بی‌اهمیت است. اعضای خانواده ترجیح می‌دهند به جای صحبت با فرد کناری خود، با افراد دیگر به صورت آنلاین ارتباط برقرار کنند. وقتی آنها دائماً در برقراری ارتباط با یکدیگر شکست می‌خورند، مشاوره خانواده مفید خواهد بود.

مشاوره خانواده افراد را تشویق می‌کند تا خود را از وسایل الکترونیکی‌شان جدا کنند. سپس مشاور خانواده می‌تواند خانواده را در گفتگوهای سازنده برای برقراری مجدد ارتباط با یکدیگر راهنمایی کند.

اهداف خانواده درمانی

بهبود ارتباطات

وقتی سوءتفاهم‌ها به دلیل کمبود ارتباط یا تقلای اعضای خانواده برای ابراز احساسات رخ می‌دهند، ممکن است مشکلاتی در خانه ایجاد شود. در جلسات درمانی، نقش هر یک از اعضای خانواده به وضوح تعریف می‌شود و به همه آزادی بیان نگرانی‌هایشان در خانه داده می‌شود. وقتی ارتباط باز و شفافی وجود داشته باشد، خانواده راحت‌تر می‌تواند مشکلات را حل کند و به عنوان یک واحد، ایده‌های خود را مطرح کند.

با اختلافات خانوادگی کنار بیایید

یکی از اهداف خانواده درمانی، شناسایی و ارائه راه‌حل برای مشکلات خانواده است. این مسائل می‌توانند عاطفی، روانی یا رفتاری باشند. به لطف درمان، اعضای خانواده می‌توانند بهتر با موقعیت‌های دشوار کنار بیایند و یاد بگیرند که از یکدیگر حمایت کنند.

ایجاد یک محیط خانه بهتر و کاربردی‌تر

برخی از خانواده‌هایی که مشکلات مداومی ندارند، به دنبال مشاوره با یک مشاور خانواده نیز هستند. آنها با این امید به درمان می‌روند که روابط خود را بهبود بخشند و فرصت‌های بیشتری برای ایجاد پیوند بین اعضای خانواده کشف کنند که بتوانند از آنها بهره ببرند. والدین می‌توانند دریابند که چگونه فعالیت‌هایی را پیدا کنند که همه اعضای خانواده صرف نظر از سن از آنها لذت ببرند.

چگونه یک عضو خانواده می‌تواند از خانواده درمانی بهره‌مند شود؟

اثرات خانواده درمانی ممکن است از یک خانواده به خانواده دیگر متفاوت باشد. با این حال، به طور کلی، خانواده شما ممکن است موارد زیر را تجربه کند:

  • ایجاد مرزهای سالم
  • بهبود ارتباطات خانوادگی
  • نقش تعریف‌شده‌تر برای هر یک از اعضای خانواده
  • پویایی بهتر خانواده
  • آشنایی با مهارت‌های مقابله‌ای
  • تعاملات ناکارآمد کمتر
  • بهبود توانایی حل مسئله در خانواده
  • گزینه‌های درمانی برای مشکلات سلامت روان

خانواده درمانی می‌تواند برای موارد زیر مفید باشد:

  • درگیری‌های خواهر و برادری
  • فرزندپروری ناهماهنگ
  • مشکلات زناشویی
  • ایجاد روابط سالم خانوادگی پس از طلاق
  • سازگاری با تغییرات اساسی در خانواده
  • کنار آمدن با مرگ یا بیماری مزمن در خانواده

انواع مشاوره خانواده

رویکردهای مشاوره خانواده مبتنی بر نظریه سیستم‌های خانواده است . این نشان می‌دهد که یک خانواده در قالب یک سیستم عمل می‌کند، به این معنی که آنها گروهی از افراد نیستند که به طور مستقل عمل کنند. اگر تغییری در یکی از اعضا ایجاد شود، سایر اعضا نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

در اینجا رویکردهای مختلف مشاوره‌ای که در مشاوره خانواده استفاده می‌شوند، آورده شده است:

خانواده درمانی کاربردی

این نوع درمان با خانواده‌هایی سروکار دارد که فرزندانی با مشکلات پیچیده عاطفی یا رفتاری دارند. خانواده درمانی عملکردی، به اعضای خانواده استراتژی‌های یادگیری برای مدیریت رفتار کودک را ارائه می‌دهد.

درمان چند سیستمی

درمان چند سیستمی بر مشکلات رفتاری و عاطفی گسترده‌تر کودکان تمرکز دارد. انجام این درمان ممکن است تعامل فرزند شما را در مدرسه و در جامعه بهبود بخشد.

درمان بین نسلی

این شامل بررسی تعاملات بین نسلی، به ویژه بین والدین و فرزندان است. درمان بین نسلی با هدف درک چگونگی ایجاد مشکلات ارتباطی بین نسل‌های مختلف در خانواده انجام می‌شود.

خانواده درمانی استراتژیک مختصر

خانواده درمانی کوتاه مدت و استراتژیک با هدف تغییر الگوهای تعاملی درون خانواده که ممکن است منجر به رفتارهای چالش برانگیز در بین کودکان و نوجوانان شود، انجام می‌شود. این روش، تعارضات خانوادگی را که در کودکان بروز می‌کند، هدف قرار می‌دهد.

این درمان شامل یک مداخله با محدودیت زمانی است که عموماً ۱۲ جلسه طول می‌کشد. درمانگر به خانواده تکالیفی می‌دهد تا بتوانند روی نحوه مدیریت ارتباطات در خانه کار کنند.

درمان ساختاری

مشکلاتی که از خود ساختار خانواده ناشی می‌شوند، در درمان ساختاری مورد بررسی قرار می‌گیرند . ایده این درمان مبتنی بر این مفهوم است که نگرانی‌های عاطفی و رفتاری کودکان می‌تواند با ساختارهای ناکارآمد خانواده مرتبط باشد.

معمولاً، درمانگر با ایجاد نقشه‌ای از سلسله مراتب در خانواده شما شروع می‌کند. این نشان می‌دهد که چه کسی دقیقاً بیشترین اقتدار و همچنین مرزهای درون خانواده را دارد.

هدف درمان ساختاری، دستیابی به تعادل و عملکرد در سلسله مراتب خانواده است. هدف دیگر، ایجاد مرزهایی بین اعضای خانواده است.

آموزش روانی

در خانواده درمانی، خانواده در مورد مشکلات مختلف سلامت روان که ممکن است بر پویایی و روابط خانواده تأثیر بگذارد، آموزش می‌بیند.

یک مطالعه اخیر به این نتیجه رسیده است که وقتی خانواده‌ای در مورد سلامت روان آموزش می‌بیند ، عملکرد خانواده به طور کلی بهبود می‌یابد. در مطالعه دیگری، خانواده‌هایی که در مورد شرایط سلامت روان آگاهی بیشتری دارند، می‌توانند حمایت بهتری از یکدیگر ارائه دهند. با این گزینه، اعضای خانواده که دارای شرایط سلامت روان هستند می‌توانند دیدگاه خود را در زندگی بهبود بخشند و در نهایت بهبود یابند.

اهمیت خانواده درمانی برای سلامت روان

شما روز خود را در خانه شروع و پایان می‌دهید. بنابراین اگر هم در خانه و هم در محل کار با مشکلاتی مواجه هستید، باید برای محافظت از سلامت روان خود کاری انجام دهید.

هر زمان که احساس استرس و مشکل می‌کنید، داشتن خانواده‌ای که آماده‌ی تسلی دادن و حمایت از شما باشند، برایتان مفید خواهد بود. با این حال، اگر در خانه سوءتفاهم پیش بیاید، این کار دشوار خواهد بود.

از طریق خانواده درمانی، خانواده می‌تواند دوباره یکپارچه شود. کودکان اولین کسانی هستند که در هنگام بروز مشکلات خانوادگی تحت تأثیر قرار می‌گیرند و هر مشکلی که با آن روبرو شوند، تا بزرگسالی بر آنها تأثیر خواهد گذاشت. به همین دلیل است که والدین باید در اسرع وقت اولین قدم را برای دریافت درمان بردارند.

یک درمانگر باید وارد عمل شود تا از سلامت خانواده اطمینان حاصل کند. آنها می‌توانند به بهبود روابط خانواده کمک کنند و آنها را به برقراری مجدد ارتباط تشویق کنند. در زمان مناسب، شما قادر خواهید بود هر روز با این آگاهی که خانواده‌تان خوشحال و حامی یکدیگر هستند، بخوابید و بیدار شوید.

انتظارات اعضای خانواده

در خانواده درمانی، هر جلسه ممکن است ۵۰ دقیقه تا یک ساعت طول بکشد. این روش اغلب کوتاه مدت و تقریباً ۱۲ جلسه است. با این حال، خانواده درمانی‌ها فردی هستند، بنابراین تعداد جلسات مورد نیاز بسته به شرایط خانواده شما و توصیه درمانگر متفاوت خواهد بود.

در شروع درمان، درمانگر ازدواج و خانواده در مورد مشکل اصلی که شما را به درمان کشانده است، صحبت خواهد کرد. به هر یک از اعضای خانواده فرصت داده می‌شود تا احساسات خود را در رابطه با موضوع مورد بحث بیان کنند. با پیشرفت درمان، درمانگر شما قادر خواهد بود تصویری از پویایی خانواده شما را بر اساس موارد زیر ترسیم کند:

  • سابقه خانوادگی
  • نقش‌های خانوادگی
  • سبک‌های فرزندپروری و رویکردهای انضباطی
  • راهبردهای مقابله‌ای مورد استفاده

درمانگر خانواده شما می‌خواهد مشکل خانواده را حل کند. قصد او سرزنش کسی به خاطر این مشکل نیست، زیرا انجام این کار هدف درمان را از بین می‌برد. پس از آن، درمانگر یک برنامه درمانی ارائه می‌دهد که به بهترین وجه مناسب خانواده شما باشد.

در پایان خانواده درمانی، انتظار می‌رود که از هر یک از اعضای خانواده خواسته شود اهداف شخصی و همچنین راه‌هایی را برای اینکه چگونه می‌توانند اعضای بهتری برای خانواده باشند، تعیین کنند. در عین حال، کل خانواده باید اهدافی را تعیین کنند که باید با هم روی آنها کار کنند.

  • ۰۴/۰۲/۲۵
  • سامرند سلیمی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی